Terápiák

A pszichiátriai gyógyszerekről

A már említett, két nagy betegségcsoport kezelése eltér egymástól, de az egyes csoportokon belül gyakran diagnózistól függetlenül ugyanazokat a gyógyszerféléket alkalmazzuk. A szorongásos és hangulati zavarok kezelésében egyaránt az ún. antidepresszívumok (hangulatjavítók) játsszák a legnagyobb szerepet. Ezeket a betegség első jelentkezése esetén minimum fél évig célszerű szedni, kúraszerűen. A tünetek kiújulása esetén hosszabb ideig tartó kezelésre is szükség lehet. Kb. az esetek felében az első választott gyógyszer hatékony lehet, a többi esetben szükséges lehet akár több, különböző hatásmechanizmusú gyógyszer kipróbálására vagy gyógyszerek kombinációjára is, amíg megtaláljuk a megfelelőt. Ezek a gyógyszerek nem okoznak függőséget, a figyelem, memória, koncentráció területén nem vagy csak minimális mellékhatással rendelkeznek, szellemi foglalkozásúak is szedhetik, többnyire vezetni is lehet a szedésük mellett.

Az antidepresszívumok mellé adhatunk szorongásoldót (Frontin, Xanax, néha Rivotril), súlyos alvászavar esetén altatót, de ezek szedése csak átmenti ideig javasolt a hozzászokás, függőség elkerülése végett. Bipoláris hangulatzavar esetén hangulatstabilizálók beállítására lehet szükség. A nagy pszichiátriai kórképek szinte mindegyike ún. antipszichotikumok beállítását teszi szükségessé. Ezeknél a betegségeknél évekig, akár életfogytig tartó gyógyszerszedésre van szükség. A gyógyszerek elhagyása szinte mindig visszaeséshez vezet és egyre nehezebben javul az állapot, minden visszaeséssel megnő a maradványtünetek kialakulásának valószínűsége.

Mikor válik szükségessé a gyógyszeres kezelés?

„Nekem kell megoldanom, a gyógyszerek nem fogják.” Ez a mondat gyakran elhangzik és teljes mértékben igaz is. A problémákat senki más nem fogja megoldani helyettünk, és nagyon helyes is, ha az ember mozgósítja az összes elérhető tartalékát és kísérletet tesz a megoldásukra. Ebben időnként segítségre van szükség, mert sokszor a fától nem látjuk az erdőt. Olyan is van, hogy valóban megoldhatatlan problémával állunk szemben. Ilyenkor a legbölcsebb felkeresni egy pszichológust, aki ha tanácsot nem is fog adni, de segít abban, hogy az ember megtalálja a saját megoldását vagy elfogadja azt, amin nem tud változtatni. Felléphetnek azonban olyan tünetek is, amelyek megnehezítik a mindennapokat, akár munkaképtelenné tehetnek. Ezek az állapotok sokszor kimerítik a pszichiátriai betegség kritériumait.

A pánik betegség, a különféle fóbiák, a generalizált szorongás, a hangulatzavarok, a kényszerbetegség olyan tünetekkel járhatnak, melyek csökkentésében jelentős szerepe lehet a gyógyszereknek. Bár a gyógyszerek nem fogják megoldani a problémát, de segíthetnek ismét egy kiegyensúlyozottabb állapotba kerülni, amikor könnyebben átláthatóvá válik a helyzet és könnyebb megtalálni a kiutat, döntést hozni. Ezekben az esetekben a legbölcsebb felkeresni egy pszichiátert, aki a pszichológiai problémák átbeszélése mellett megfelelő gyógyszeres kezelést is be tud állítani.

Pszichoterápiák

A pszichoterápia gyógymód a lelki problémák, magatartászavarok kezelésében és gyógyításában. „Lélekgyógyászat”, mely lélektani módszerekkel dolgozik. Napjainkban számtalan iskola és irányzat műveli, szerepe van a képességek fejlesztésében és kreatív kibontakoztatásában is. Lényege kommunikáció és emberi kapcsolat.

A pszichoterápia mindig kezeléssorozat, ülésekben történik. Az ülések gyakorisága és időtartama előre rögzített. Az egyéni pszichoterápiás ülés időtartama alapesetben 60 perc, melyből a beteggel töltött idő 45-50 perc. Egyes módszereknél dupla (például ambuláns csoport-pszichoterápia, családterápia) illetve tripla (pszichodráma, családterápia) ülésekkel helyes dolgozni. Bizonyos módszerek, illetve szupportív terápiák esetében indokolt lehet a felezett ülés (25-30 perc).

A terapeuta és a páciens közötti megbeszélés alapján rögzítik a terápiás módszert, az ülések idejét, gyakoriságát és a terápia várható hosszát.